LUKOPREN S 8280


Charakteristika

LUKOPREN S 8280 je silikonový jednosložkový tmel, který vulkanizuje vzdušnou vlhkostí na silikonovou pryž. Má výbornou adhezi k  celé řadě materiálů jako jsou kovy, sklo, smalt, plastické hmoty (PVC a polykarbonáty), jakož i nátěrům vodou ředitelným i rozpouštědlovým. Při použití na porézní silikáty (beton, omítky, třískocementové desky apod.) je třeba použít nátěr spojovacího prostředku. A právě adheze k široké škále materiálů je důvodem širokého použití LUKOPREN S 8280 jako trvale pružného spoje při lepení a tmelení. Je třeba upozornit, že zvulkanizovaný tmel nelze přetírat nátěrovými hmotami.

Mezi nejdůležitější vlastnosti zvulkanizovaného tmelu patří

  • tepelná odolnost v širokém rozmezí teplot
  • odolnost vůči trvalému působení vody, UV záření, ozonu a povětrnosti
  • paropropustnost
  • chemická odolnost
  • výborné dielektrické vlastnosti

Základní parametry

Barva dodává se v 15ti barevných odstínech podle vydaného vzorkovníku
Hustota 1240 kg/m3
Konzistence nestékavá pasta
Vulkanizační systém neutrální, ozimový
Provulkanizace 1/3/7 dnů 2,5/4,5/7,2 mm
Vulk. povrch. vrstvičky 10 min
Tvrdost 39°ShA
Modul 100 0,5 N/mm2
Pevnost 1,2 N/mm2
Tažnost 420 %
Hořlavost těžce hořlavý, stupeň C1
Tepelná odolnost –50/+180 °C
Pracovní teplota/skladování +5/+30 °C
Skladovatelnost 24 měsíců
PND 47-316-90
SKP 24.17.11

Použití

LUKOPREN S 8280 nachází použití v následujících oborech:

  • stavebnictví - těsnění dilatačních spár obvod. plášťů montovaných budov, zasklívání oken do dřevěných, plastových, hliníkových a ocelových rámů, výkladních skříní, těsnění mezi rámy a křídly oken a dveří proti infiltraci, lepení silikonových těsnících profilů do oken a dveří, lepení skel skleníků, těsnění dilatačních spár a trhlinek bazénů a jímek, lepení zrcadel, těsnění střešních konstrukcí při klempířských a pokrývačských pracích apod.
  • strojírenství – pružná těsnění průchodů v chladících skříních, těsnění v chladící technice, těsnění ve výrobě horkovzdušných sušáren a udíren, ochrana šroubových spojů proti vnikání vody
  • elektrotechnika – těsnění elektrospotřebičů, kabelových koncovek, rozvodných skříní, osvětlení a elektroinstalace, těsnění částí motorů

Způsob aplikace

LUKOPREN S 8280 se nanáší z kartuší o objemu 310 ml pomocí mechanické pistole ve formě nestékavé pasty. Aby bylo dosaženo co největší adheze musí být stykové plochy čisté, suché a odmaštěné. K odmaštění slouží LUKOPREN ODMAŠŤOVAČ, je však možno použít technický benzín nebo nitroředidlo. Nedoporučuje se použití saponátových odmašťovacích přípravků. nejlepším způsobem je stírání odmašťované plochy pomocí hadříku namočeného v přípravku a jeho časté obracení čistou stranou k povrchu.

Porézní silikátové podklady (beton) musejí být opatřeny spojovacím prostředkem LUKOPREN PRIMER B 733. Tmelení lze provádět až po jeho zaschnutí (cca 30 min.). Při tmelení dilatačních spár je třeba dodržovat zásady pro tento způsob aplikace. Je důležité znát namáhání a rozměr spáry, separovat tmel na dně spáry apod.

Při provádění tzv. rozebíratelných spojů (těsnění okenních rámů a křídel) se jedna styková plocha opatří separačním nátěrem, který umožní dokonalé utěsnění, avšak zabrání přilepení tmelu. Jako separační prostředek lze použít LUKOPREN SEPARÁTOR.

Ochrana zdraví

Při práci v interiéru je třeba zajistit větrání. V případě potřísnění pokožky setřít tmel textilem a omýt vodou a mýdlem. Při zasažení očí vymýt proudem vody a vyhledat lékařskou pomoc.

Balení a skladování

Kartuše 310 ml, na objednávku zákazníka konzervy 10 l a sudy 200 l. Skladovatelnost 24 měsíců při teplotách +5 °C až +30 °C.

Likvidace obalů a nespotřebovaných zbytků

Plastové obaly a zbytky zvulkanizovaného tmelu jako komunální odpad. Obaly z konzer a sudy jako druhotná surovina.

Ke zvýšení užitné hodnoty silikonových jednosložkových tmelů Lučební závody a.s. Kolín vyrábějí tzv. pomocné přípravky, mezi než patří:

Lukopren Separátor

  • vodou ředitelný separační prostředek silikonových jednosložkových tmelů Lukopren S a dvousložkových kaučuků Lukopren N.

Lukopren Odmašťovač

  • přípravek sloužící k odmašťování neporézních povrchů před nanášením jednosložkových silikonových tmelů Lukopren S a k odstraňování jejich vulkanizátů. Lze jej použít též k odstranění nevytvrzené polyuretanové montážní pěny.

Lukopren Primer B 733

  • prostředek k zlepšení adheze porézních, zejména silikátových povrchů při tmelení silikonovými jednosložkovými tmely Lukopren S.

Lukopren Primer A

  • spojovací prostředek s kyselým adhezním systémem pro zvýšení adheze dvousložkových kaučuků Lukopren N na neporézní podklady a adheze jednosložkových tmelů Lukopren S na méně vhodné neporézní podklady.

Lukopren Primer N

  • spojovací prostředek s neutrálním adhezním systémem pro zvýšení adheze jako u Lukoprenu Primeru A, kdy nemůže být použit spojovací prostředek reagující kysele.




Tento prospekt obsahuje nezávazné údaje, které jsou pro zákazníka informativní, a jeho součástí je podrobný prospekt o výše uvedených výrobcích. V případě pochybností nebo nejasností se obraťte na Oddělení obchodně-technických služeb Lučebních závodů a.s. Kolín, tel. 0321/741 350, 741 351, 741 431, fax. 0321/721 572.