LUKOPREN S 9780
silikonový tmel pro použití ve strojírenství a opravárenství


LUKOPREN S 9780 je silikonový jednosložkový tmel vulkanizující vzdušnou vlhkostí na silikonovou pryž, která vytváří trvale pružný spoj. Obsahuje neutrální vulkanizační systém. LUKOPREN S 9780 byl vyvinut zejména pro oblast strojírenství, kde se vyžaduje

  • vysoká tepelná odolnost v širokém rozmezí teplot (-55 °C až +250°C, krátkodobě 300°C)
  • zvýšená odolnost vůči ohni (nesnadno hořlavý)
  • zvýšená odolnost vůči bobtnání v organických rozpouštědlech

Samozřejmostí je povětrnostní odolnost a odolnost vůči UV záření.

Vulkanizát LUKOPREN S 9780 má výbornou adhezi k řadě materiálů jako jsou kovy, sklo, smalty, nátěry vodou ředitelné i rozpouštědlové, některé plastické hmoty (PVC, polykarbonáty) apod.

LUKOPREN S 9780 je dodáván ve 4 barvách, a to šedá, slonovina, cihla a hnědá.

Použití

LUKOPREN S 9780 je určen jako těsnící tmel pro dělící roviny přírubových spojů jako jsou převodovky, rozvodovky, olejové vany a vodní čerpadla v automobilovém opravárenství. V ostatních strojírenských oborech potom k těsnění boilerů, čerpadel, kompresorů, těsnění sušáren a komínů.

Příprava plochy k tmelení

Stykové plochy pro tmelení musí být čisté, suché a odmaštěné. K odmaštění slouží LUKOPREN ODMAŠŤOVAČ, také je možno použít perchloretylén, technický benzín, nitroředidlo. Nedoporučuje se použití saponátových odmašťovacích přípravků. Nejlepším způsobem odmaštění je stírání pomocí hadříku namočeného v přípravku a jeho častém obracení čistou stranou k povrchu.

Provádění vlastního těsnění přírubových ploch

Po obvodu se na stykovou plochu nanáší tmel pomocí mechanické nebo pneumatické pistole z kartuší o obsahu 310 ml (případně drobnějšího balení). Jeho množství se reguluje seříznutím špičky kartuše na potřebný vytlačovací kruhový průměr. Množství tmelu závisí na přesnosti dosedacích ploch, případně na konstrukci spoje. Ihned po nanesení tmelu se přiloží plocha druhá a spoj se sešroubuje. Výhodné je provést jeho úplné dotažení až po 24 hod. Tímto způsobem se provede tzv. nerozebíratelný spoj. V případě, že je třeba přírubové spoje častěji rozdělávat, je možno pomocí silikonového tmelu LUKOPREN S 9780 zhotovit tzv. rozebíratelný spoj. Toho lze docílit tak, že se druhá, zpravidla přítlačná plocha opatří separačním nátěrem, který zabrání přilepení tmelu. Jako separační prostředek se použije LUKOPREN SEPARÁTOR, který se nanáší pomocí hadříku nebo štětce v tenké vrstvičce. Po odpaření vody se vytvoří vosku podobný film vykazující výbornou separační schopnost.

Jako separátor se nedoporučují používat minerální oleje a vazelíny, protože narušují povrch vulkanizujícího silikonového tmelu a zhoršují jeho mechanicko-fyzikální vlastnosti.

U některých aplikací se mezi plochy přírub vkládá těsnění z různých materiálů a silikonový tmel slouží pouze k jeho dotěsnění. V tom případě se tmelení provádí zpravidla na obou stranách vloženého těsnění.

LUKOPREN S 9780 lze těsnit i šroubové závity, a to přímým nánosem tmelu na závit. Výhodou je snadná demontáž šroubových spojů. Navíc nedochází k jejich zareznutí ani při dlouhodobém uložení pod vodou.

Přípravky doporučené pro pružné konstrukční spojení

Všechny výše popisované materiály vyrábějí Lučební závody a.s. Kolín a dodávají prostřednictvím sítě distributorů po celé republice.

LUKOPREN S 9780 PND 47 – 302 – 86

Vulkanizační systém: neutrální, oximový
Tepelná odolnost: –50 až +250°C, krátkodobě 300°C
Hořlavost: nesnadno hořlavý, stupeň B
Balení: kartuše 310 ml (karton 15 ks), kartuše 80 ml, tubička 25 ml

LUKOPREN ODMAŠŤOVAČ PND 47 – 324 – 95

Speciální odmašťovací kapalina na bázi alkoholů a ketonů neobsahující uhlovodíky.

Hořlavina I. Třídy
Balení: 1 kg


LUKOPREN SEPARÁTOR PND 47 – 325 – 96

Vodou ředitelný separační přípravek, který vytváří po odpaření vody mechanicky odolný film, jenž lze po odseparování omýt vodou.

Balení: 250 ml




Tento prospekt obsahuje nezávazné údaje, které jsou pro zákazníka informativní, a jeho součástí je podrobný prospekt o výše uvedených výrobcích. V případě pochybností nebo nejasností se obraťte na Oddělení obchodně-technických služeb Lučebních závodů a.s. Kolín, tel. 0321/741 350, 741 351, 741 431, fax. 0321/721 572.