LUKOPREN S 3710
jednosložkový silikonový tmel



Charakteristika

LUKOPREN S 3710 je silikonový jednosložkový nízkomodulový, nestékavý tmel, který vulkanizuje vzdušnou vlhkostí na silikonovou pryž. Má výbornou adhezi k celé řadě materiálů jako jsou kovy, sklo, smalt, glaz. keramika, jakož i nátěrům vodou ředitelným i rozpouštědlovým. Při použití na tmelení porézních silikátových materiálů (beton, omítky, cementotřískové desky apod.) je třeba použít nátěr spojovacího prostředku Lukopren Primer B 733. LUKOPREN S 3710 je určen zejména pro dynamicky namáhané spáry ve stavebnictví, kde díky nízkému modulu umožňuje šetrné namáhání ve spoji. Je certifikován podle ISO 11600.

Je třeba upozornit, že zvulkanizovaný tmel nelze přetírat, protože žádná nátěrová hmota k němu nepřilne.

Mezi nejdůležitější vlastnosti zvulkanizovaného tmelu patří

  • tepelná odolnost v širokém rozmezí teplot
  • odolnost vůči trvalému působení vody, UV záření, ozonu a povětrnosti
  • vysoká tažnost při nízkém napětí v tahu

Základní parametry

Barva dodává se v osmi barevných odstínech
Hustota 1200 kg/m3
Konzistence nestékavá pasta
Vulkanizační systém neutrální, oximový
Provulkanizace 1/3/7 dnů 2,0/3/4,5 mm
Vulkaniz. povrch. u vrstvičky cca 30 min.
Tvrdost 30 °ShA
Modul 100 0,4 N/mm2
Pevnost 1,2 N/mm2
Tažnost 400 %
Hořlavost těžce hořlavý, stupeň C1
Tepelná odolnost –50/160°C
Pracovní teplota/skladování +5/+30°C
Skladovatelnost 24 měsíců
PND 47-300-87
SKP 24.17.11

Použití

LUKOPREN S 3710 byl vyvinut pro stavebnictví jako specielní tmel pro spárování dynamicky namáhaných spár jako jsou panely budov vysokým rozponem, tj. od 4,8 m výše. Do této skupiny patří i všechna těsnění staveb, kde jsou těsněny různé druhy materiálů, zejména s rozdílnou tepelnou roztažností (beton – hliník, hliník-sklo, kov-keramika apod.). Ve velké míře se LUKOPREN S 3710 používá jako lepící tmel při aplikaci silikonových těsnících pásek LUKOTĚS při těsnění spár panelových domů.

Způsob aplikace

LUKOPREN S 3710 se nanáší z kartuší o objemu 310 ml pomocí mechanické pistole ve formě nestékavé pasty. Aby bylo dosaženo co největší adheze musí být stykové plochy čisté, suché a odmaštěné. K odmaštění slouží LUKOPREN ODMAŠŤOVAČ, je však možno použít technický benzín nebo nitroředidlo. Nedoporučuje se použití saponátových odmašťovacích přípravků. Nejlepším způsobem je stírání odmašťované plochy pomocí hadříku namočeného v přípravku a jeho časté obracení čistou stranou k povrchu.

Porézní silikátové podklady (beton) musejí být opatřeny spojovacím prostředkem LUKOPREN PRIMER B 733. Tmelení lze provádět až po jeho zaschnutí (cca 30 min.). Při tmelení dilatačních spár je třeba dodržovat zásady pro tento způsob aplikace. Je důležité znát namáhání a rozměr spáry, separovat tmel na dně spáry apod.

Při provádění tzv. rozebíratelných spojů (těsnění okenních rámů a křídel) se jedna styková plocha opatří separačním nátěrem, který umožní dokonalé utěsnění, avšak zabrání přilepení tmelu. Jako separační prostředek lze použít LUKOPREN SEPARÁTOR.

Ochrana zdraví

Při práci v interiéru je třeba zajistit větrání. V případě potřísnění pokožky setřít tmel textilem a omýt vodou a mýdlem. Při zasažení očí vymýt proudem vody a vyhledat lékařskou pomoc.

Balení a skladování

Kartuše 310 ml, na objednávku zákazníka konzervy 10 l a sudy 200 l. Skladovatelnost 24 měsíců při teplotách +5 °C až +30 °C.

Likvidace obalů a nespotřebovaných zbytků

Plastové obaly a zbytky zvulkanizovaného tmelu jako komunální odpad. Obaly z konzerv a sudy jako druhotná surovina.

Ke zvýšení užitné hodnoty silikonových jednosložkových tmelů Lučební závody a.s. Kolín vyrábějí tzv. pomocné přípravky, mezi než patří:

Lukopren Odmašťovač

  • přípravek sloužící k odmašťování neporézních povrchů před nanášením jednosložkových silikonových tmelů Lukopren S a k odstraňování jejich vulkanizátů. Lze jej použít též k odstranění nevytvrzené polyuretanové montážní pěny.

Lukopren Primer B 733

  • prostředek k zlepšení adheze porézních, zejména silikátových povrchů při tmelení silikonovými jednosložkovými tmely Lukopren S.


Tento prospekt obsahuje nezávazné údaje, které jsou pro zákazníka informativní, a jeho součástí je podrobný prospekt o výše uvedených výrobcích. V případě pochybností nebo nejasností se obraťte na Oddělení obchodně-technických služeb Lučebních závodů a.s. Kolín, tel. 0321/741 350, 741 351, 741 431, fax. 0321/721 572.